Festningsrittet

Festningsrittet er et sykkelløp som arrangeres i området ved Kristiansten Festning i Trondheim. Løpet er et konkurranseritt, men har egne klasser for barn, ungdom og sportssyklister. Du kan delta selv, eller bare se på de beste terrengsyklistene i landet. Det kommer også noen utenlandske deltagere.

0269Rittet arrangeres tidlig i juni, og er inndelt i følgende klasser; rekrutter 6-9 år, aktive klasser M/K 10-16, M/K junior, M/K senior/elite, M/K veteran og M/K sportsklasser. UCIs reglement gjelder for terrengrundbane, og NCFs reglement gjelder for NC rundbane. De startende må ha gyldig lisens og godkjent bekledning og beskyttelsesutstyr. For ungdomsdeltakere i aktivklasser og for sportsdeltakere, kan det løses engangslisens. Startkontingent må også betales på forhånd.

Løypene som kjøres varieres i lengde alt etter klasse. Den lange løypa er på 4 km, og den korte på 2,7 km. Yngre klasser kjører fra 900 meter til 2,7 km. Aktive klasser sykler med tidtaking, der de bruker Emit-brikker. Barneklassene sykles uten tid. Det er mulig å leie brikke. Rennet er både UCI-ritt og norgescupritt.

Resultater 2013

I 2013 ble rennet vunnet at polske Komel Osicki. Den norske storfavoritten Ola Kjøren måtte stå over løpet i år, og var der bare som tilskuer. Han kunne konstatere at årets vinnertid faktisk var nesten to minutter svakere enn hans vinnertid fra 2012. Kvinneklassens vinner var Elisabeth Sveum. Bare seks kvinner startet i seniorklassen, noe som viser at rittet fortsatt har en vei å gå for å få med flere kvinnelige deltakere.

Juniorklassens ble vunnet av Eirik Sverdrup, og kvinnenes juniormester ble Meda Petrusauskaite fra Soon CK.

Reglement

Påmelding til Festningsrittet skjer via minidrett.nif.no. Deltakerne må betale påmeldingen online på denne nettsiden. Påmeldingen blir bare registrert hvis man betaler på nettet. Utøverne kan enten betale selv, eller få kontingenten betalt av klubben. Man må være registrert på siden før påmelding.

Deltakere i aktivklasse 10-16 kan melde seg på rittdagen. Da må de melde seg hos sekretariatet før kl 10.00, og de må betale en forhøyet startkontingent. Derfor lønner det seg med tidlig påmelding online.

Rekrutter kan også melde seg på hos sekretariatet før kl 11.00 på rittdagen. Kontingenten er på 50 kr for deltakere fra 6-9, 150 – 300 kr i aldersbestemte klasser 10-16. For M/K senior og junior koster påmeldingen 250 kr. For disse klassene er det ikke mulig med etteranmelding på rittdagen. Deltakere i Master/Sport kan heller ikke melde seg på rittdagen, men må være påmeldt på forhånd. Kontingenten for disse klassene er 250 – 500 kr. Påmelding er bare gyldig når man har betalt

Alle over 12 må løse lisens. Deltakere opp til 12 år er forsikret gjennom NIFs barneidrettsforsikring. De som trenger lisens, må ta med lisens for kontroll. I NC og masterklasser må man ha helårslisens. Klassene 13-16 kan kjøpe engangslisens for 50 kr. Engangslisenser i sportsklassen koster 150.

Mer info om løpet finnes på NCFs nettside. Der finner man også gode råd om sikkerhetsutstyr og sikkerhet i løypa på rittdagen. Festningsrittet er et rent og dopfritt løp. Uanmeldte tester vil bli tatt av Anti-doping Norge