Om landeveissykling

I sykkelsporten landeveisritt, benytter man vanlige veier under løpene, og man sykler på landeveissykler. Dette er noe annet enn sykling på lukkede baner eller i velodromer. Landeveisritt kan være korte eller lange. Noen varer i bare en dag, andre går over mange dager eller til og med et par uker.

06488Sykling er en populær sport, både i antall utøvere og antall publikum. De store løpene blir også sendt på TV. Sporten er fortsatt mest utbredt i Europa. Land som Belgia, Frankrike, Tyskland og Italia har gode resultater, sammen med Nederland, Spania og Sveits. USA, Russland, Australia og Luxembourg har også gode landeveissyklister.

Rittene

Mange landeveisritt har fellesstart, men temporitt har individuell start, og man sykler mot klokka. Det finnes også individuell start for lag, såkalt lagtempo. Der skal laget sykle gjennom løypa sammen. Hvis rittet har flere etapper, over flere dager, kåres det både etappevinnere og sammenlagtvinnere. I noen løp konkurreres det også om poengtrøyer, klatretrøyer og lagseier. Lederne av de ulike klassene bruker ofte spesielle trøyer under rittene.

Sesongens ritt kategoriseres av UCI. De rittene som regnes som viktigst, gir flest poeng til vinnerne. Den syklisten og det laget som har flest poeng gjennom hele sesongen, vinner sesongen sammenlagt.

Kjente løp

Blant endagsrittene, er Paris-Roubaix et av de meste kjente. Dette løpet har blitt arrangert siden 1896. I Belgia arrangeres flere ritt med brusteinsgater i løypa, og de store klassikerne, eller Monumentene, er Milano-Sanremo, Flandern rundt, Paris-Roubaix, Liège-Bastogne-Liège og Lombardia rundt.

Blant de lange løpene, er Tour de France mest kjent. Løpet går over tre uker. Det finnes flere slike etapperitt, blant annet Giro d’italia og Spania rundt. Til sammen kalles disse tre rittene Grand Tours.

UCI-ritt

Union Cycliste Internationale (UCI) arrangerer ProTour med de store rittene og mindre ritt, blant annet Sveits rundt, Paris-Nice og Daupiné Liberé. UCI arrangerer også kontinentaltourer, en for hvert kontinent. Der deltar flere typer lag, både profesjonelle, kontinentallag, landslag og regionale lag.

VM i landeveisritt arrangeres hvert år, om høsten. Der er det et landeveisløp og et temporitt (individuelt). I Norge arrangeres NM vanligvis i juni. Landeveissykling er også med i OL.

Lange sykkelritt handler både om utholdenhet og taktikk. En eller flere syklister prøver ofte å stikke av fra hovedfeltet, for å få færre konkurrenter før spurten. Av og til lykkes slike brudd, andre ganger blir utbryterne tatt igjen. Hvis mange syklister kommer mot mål samtidig, vil man få en massespurt.

Som regel går løypene gjennom variert terreng, med stigninger og nedoverbakker, andre ganger går de over krevende underlag, som brosteinsgater.

Løp i Norge

Norge har flere gode syklister som deltar i store landeveisløp, og til og med hevder seg i teten. I Norge arrangeres det også mange landeveisritt. Noen er UCI-løp. Norges mest populære landeveisritt, i antall deltakere, er Styrkeprøven, som er et 540 km langt løp fra Trondheim til Oslo. Der deltar både profesjonelle og amatører. Norges lengste sykkelløp er Lofoten Insomnia. Dette løpet er inntil 600 km langt, og det sykles om sommeren, når det er midnattssol.