Tour de France

tour-de-france-logoTour de France er verdens største sykkelritt, klart foran de neste på lista foran Vuelta a España og Giro d’Italia. Flere nordmenn har vunnet etapperitt i verdens mest populære sykkelritt, men har vært langt fra å vinne sammenlagt seieren.

Den aller første utgaven av sykkelrittet Tour de France fikk vi i 1903. Dette rittet ble arrangert for å øke salget av den daglige avisen og magasinet L’Auto. Sykkelrittet som i utgangspunktet skulle redde en fransk avis fra å gå konkurs ble altså verdens største i sitt slag.

Verdens mest prestisjetunge sykkelritt

Tour de France, Giro d’Italia og Vuelta a España utgjør sykkelsportens mest prestisjetunge ritt. Tour de France er det eldste og ansett som det mest prestisjefylte av de tre. Tradisjonelt blir det arrangert hovedsakelig i juli måned. Ruten syklistene skal gjennom endres hvert eneste år, men formatet forblir det samme, med harde fjell og krevende tempoetapper. Rytterne sykler gjennom knallharde passasjer mellom fjellkjedene i Pyreneene og Alpene før det hele avsluttes på vakre og feststemte Champs-Élysées i Paris. Dagens utgave av Tour de France består av 21 dagers harde etapper over en 23-dagers periode. Sykkelrittet går over rundt 3500 kilometer og den med den raskeste tiden gjennom denne tidsperioden vinner Tour de France.

Pengepremier

tour-de-france2Vinneren av Tor de France har alltid fått en solid pengepremie. Den aller første som ble utdelt i 1903 var på 20.000 franske franc, men har selvfølgelig økt betraktelig siden den gang. I perioden mellom 1976 og 1987 fikk vinneren også en leilighet i tillegg til pengene. Faktisk var premien i 1988 en bil, en studio-leilighet midt i Paris, et kunstverk og hele 500.000 franc i kontanter.

Premiene har siden 1990 kun vært penger. I 2009 fikk vinneren 450 000 €, mens hver av 21 etappevinnerne fikk 8000 €. Vinnerne av de ulike trøyene har også vært veldig varierende hvor klatretrøya har ligget på rundt 25 000 €, ungdomstrøya på 20 000 €, og lagkonkurransen på 50 000 €. Dette er stort sett ganske lave premier, og de som har tippet på rett vinner hos et online casino, har nok fått bedre utbetaling enn hva rytterne selv har fått. Dette spørs jo selvfølgelig på innsatsen, men det er ingen tvil om at for eksempel fotballspillere tjener mye bedre enn sykkelryttere.

Norske deltakere

Norske deltakere har stort sett alltid gjort seg bemerket i Tour de France, spesielt kampen om etappeseirene. Knut Knudsen var den aller første som stilte til start i 1975. I 1979 ble han faktisk nummer 27 sammenlagt. Ikke før i 1980 fikk vi en som klarte en bedre plassering i Jostein Wilmann. Til sammenligning klarte ikke Dag Otto Lauritzen å bli bedre enn nummer 34 i sammendraget. Vi har derimot flere etappevinnere i både Thor Hushovd, Edvald Boasson Hagen, Dag Otto Lauritzen, Alexander Kristoff, og Kurt Asle Arvesen. Thor Hushovd har imponerende 10 av dem!