Tour of Oman 2016

tour-of-oman-logoTour of Oman er en av de sykkelrittene som norske sykkelentusiaster har et best forhold til. Her har norske ryttere tidligere gjort det veldig godt. Første gangen touren ble arrangert var det vår egen norske Edvald Boasson Hagen som vant i poengklassifikasjonen, og denne suksessen gjentok han like gjerne året etter. Begge gangene bidro dette til at han ble nummer to sammenlagt. Og det morsomste av alt er at han skulle komme til å gjøre det enda en gang dette året, og at han også skulle få med seg enda en nordmann på dette, nemlig Alexander Kristoff.

Resultatene i 2016 – individuell del

På forhånd var italienske Vincenzo Nibali blant de store favorittene hos Unibet og hos andre oddseksperter, og denne spåingen gikk definitivt inn helt til mål. Dette viser nok en gang at det kan være lurt å lytte til ekspertene på forhånd dersom man ønsker å satse penger på en tour. Sluttiden til Nibali var på 22 timer, 25 minutter og 25 sekunder. Dette var 15 minutter raskere enn franskmannen Romain Bardet som kom på andreplass, og 24 minutter raskere enn danske Jakob Fuglesang som kom på tredjeplass. I denne delen kom Edvald Boasson Hagen på en sjetteplass.

Resultatene i poengdelen

I poengdelen var det de norske rytterne som virkelig utmerket seg, noe man kan se av oversikten på tourens egne nettsider. Her kom Edvald Boasson-Hagen på førsteplass mens Alexander Kristoff tok andreplassen. Disse rytterne fikk henholdsvis 41 og 38 poeng, men Nibali fikk 28 poeng, og kom dermed på tredjeplass. Denne delen av touren var altså den overlegent morsomste sett med norske øyne, og landet vårt begynner virkelig å bli en nasjon som utmerker seg innen sykkelsporten. Dette var da åpenbart den delen av touren som var den klart største norske suksessen,

Resultatene i lagdelen

I lagdelen er det kollektiv innsats og offervilje som premieres, og i Tour of Oman 2016 var det det sør-afrikanske laget Dimension Data som gikk helt til topps i denne delen. Dette er Edvald Boasson Hagens lag, og med tanke på hans store innsats i etappene er det ingen tvil om at nordmannen skal ha en stor del av æren for sitt lags seier. Nibalis lag Astana Pro Team fra Kasakhstan måtte ta til takke med en andreplass. Tyske Bora-Argon 18 kom på tredjeplass. Vinnerlaget vant på tiden 67 timer, 22 minutter og 19 sekunder, mens de to påfølgende plassene kom inn henholdsvis 47 minutter og 3 timer og 14 minutter bak vinnerlaget.

Norske ryttere med gode etapper

Noe av det norske sykkelinteresserte kanskje husker aller best fra Tour of Oman er nok de etappene der våre norske ryttere gjorde det godt, og dem var det faktisk ikke så rent få av. Tour of Oman består av seks etapper på mellom 119,5 kilometer og 180 kilometer. I etappe nummer to, Omnitel Head Office/Quriyat, tok Edvald Boasson Hagens første etappeseier. Etappen er på 162 kilometer. Også neste etappe, Al Sawadi Beach/Naseem Park, gikk veldig godt fra et norsk ståsted. Med Edvald Boasson Hagen i rød trøye var det Alexander Kristoff som tok etappeseieren i den 175,5 kilometer lange etappen foran Moreno Hofland og Roy Jans. I etappe nummer fire ble det ingen nordmenn på pallen, men Edvald Boasson Hagen sørget for bot og bedring i femte etappe Yiti til turistministeriet. Denne etappen er på 119,5 kilometer, og Boasson Hagen vant foran Greg Van Avermaet og Marco Canola. Sjette etappe var den siste, og her var det Edvald Boasson Hagen som fikk den grønne trøya. Men etappen var det Alexander Kristoff som vant. Dette hindret altså ikke Vincenzo Nibali fra å bli tourens totale vinner, og vi fikk heller ingen nordmenn på pallen i individuell del. Til tross for dette var Tour of Oman 2016 en vanvittig morsom opplevelse for nordmenn. Med etappeseier i fire av seks etapper må nok dette sies å ha vært en suksess for norsk sykkelsport.