UCI Europe

Kontinentaltourene er fem sykkeltourer som arrangeres verden over. De arrangeres av International Cycling Union (UCI – Union Cycliste Internationale), og det er en kontinentaltour for hver verdensdel (UCI Afrika Tour, UCI America Tour, UCI Asia Tour, UCI Europe Tour og UCI Oceania Tour). Lag fra hele kontinentet kan delta i sin kontinentalcup.

0358Landeveissykling er fortsatt mest populært i Europa. UCI ønsker å spre landeveissykling og interesse for sykkelsporten verden over. De vil strukturere kalenderen og løpene og klargjøre reglene. Det var nettopp derfor de startet kontinentaltourene. Det finnes også en UCI Verdenskalender, med de 14 ProTour-rittene. Denne serien kalles UCI World Tour.

UCIs arbeid

UCI ønsker å forbedre kvaliteten på sykkelløp verden over. Dette gjøres blant annet med å gi vinnerne flere poeng for å øke løpenes viktighet og motivere deltakerne. UCI ønsker også å opprette varige strukturer for å stimulere utviklingen av sporten i andre verdensdeler. En av tingene UCI har gjort er å dele opp kalenderen slik at selv lag med beskjedne ressurser kan delta i viktige konkurranser i løpet av sesongen.

UCI prøver å skape større interesse for kontinentaltourer. De prøver å sørge for at store løp i resten av verden er like verdifulle i antall poeng som store løp i Europa. Det vil oppmuntre de som arrangerer løpene, og gjøre det morsommere for syklistene å delta. Hvis syklistene ikke får særlig mange poeng, har de kanskje mindre lyst til å delta i rittene. Mange poeng til vinnerne, gjør at mange ønsker å delta.

Lagene som deltar

Fire typer lag deltar i Kontinentaltourene. Noen er profesjonelle lag, noen er kontinentlag, noen er landslag og noen er regionale lag. Det er tydelige regler som definerer hvilke lag som kan delta i hvilke løp.

Tourene har individuell ranking som viser hvem som leder sammenlagt, lagranking og ranking av deltakerlandene. Syklisten med høyest individuell ranking etter sesongen, vinner sin kontinentalrunde. Lederen basert på tidligere løp, bruker trøyen til UCI Europe.

Kontinentaltourene er en mindre versjon av ProTouren. Sesongen 2013 var nummer ni i rekken. Den startet 27. Januar og slutter 20. oktober. De beste plasseringene i hvert løp gir poeng til syklistene. Man kan få både etappepoeng, og poeng for endagersritt. Antallet poeng man får per ritt, avhenger av hvor komplisert rittet er. Jo høyere UCI rangering et løp har, desto flere poenger deles ut til de beste syklistene.

UCI Norge

I 2013 er det 5 norske sykkelløp som er en del av UCI. Disse er Ringerrike Grand Prix, Hadeland Grand Prix, Tour of Norway, Tour de Fjords og Arctic Race of Norway. I tillegg arrangeres det andre landeveisritt i Norge. Noen av disse ønsker å bli en del av UCI.

Norge har også flere lag som deltar i UCI. Lagene må være registrert for å kunne delta i den europeiske kontinentalttouren. De norske lagene som deltar, er Frøy-Binachi, Joker Merida, OneCo-Trek, Ringeriks-Kraft Look, Team Plussbank, Team ØsterHus-Ridley. Norge har ett kvinnelag i kontinentaltouren, nemlig Team Hitec Products UCK.

Kontinentaltouren er under stadig utvikling, særlig utenfor Europa. Nye ritt blir stadig inkludert.