Utstyr til sykkelsport

Å ha utstyret i orden kan spare deg for mye frustrasjon når du driver med sykling. Uansett om du kjører på bane, vei eller i terreng er det enkelte ting du må ha, både med tanke på sikkerhet og fremkomst.

cykel3Landeveissykling: Sykkelen bør være utstyrt med smale, store hjul, ofte med lukkede platehjul istedet for eiker bak for å minske luftmotstanden. Styret er gjerne utstyrt med tempobøyle. Rytterne har hjelm, trøye, sykkelbukser, hansker og sykkelsko som kan festes til pedalen. Over lengre distanser er det lurt å ha polstrede sykkelbukser.

Banesykling: Syklene for banesykling er oftest lette (ned til 6kg), har fast nav og mangler bremser. Her skal det virkelig gå fort, så det vil også være et poeng at syklene er mest mulig aerodynamiske. Rytterne bruker hjelm, briller og sykkeldrakter, i tillegg til hansker.

Terrengsykling: En terrengsykkel skal ha brede og grovsporede dekk for gripeevne, en bunnsolid ramme og god demping helst både på for- og bakgaffel. Pedalene bør være klikkpedaler, og lette å løse ut. Rytterne bruker hjelm med munn- og hakebeskytter. Terrengsykling kan bli ganske sølete, så man bør stille visse krav til bekledningen. Klærne skal puste, men tåle søle- og steinsprut og kvister på avveie.

Om du er i tvil er det uansett alltid best å spørre ekspertene.